Fototips-fredag: Skarpare bilder med mindre bländare
Idag vill jag tipsa om något som jag själv önskar att jag visste om för några år sedan. Speciellt då jag fotade porträtt. Jag tyckte nämligen att det var coolt att fota med en så stor bländare som möjligt, dvs. allt som oftast objektivets största bländare. Med 50mm-objektivet använde jag f/1,4 till de allra flesta bilder jag tog, något som jag idag anser är ett av de största misstagen jag nånsin gjort.

Jag strävade alltid till en så suddig bakgrund som möjligt i mina bilder, dvs. ett så kort skärpedjup som möjligt, och det åstadkommer man ju med stora bländare. Efter många fotograferingar var jag förundrad över varför inga bilder blev hundra procent skarpa. Visst var de skarpa, men de hade inte den skärpa jag visste att bilder kunde ha. Idag har jag som tur lärt mig att undvika att använda den allra största bländaren på objektivet och förhoppningsvis kan det här tipset därmed vara till hjälp för någon som upplever samma sak! 

Här är två bildexempel tagna med objektivets största bländare f/1,4 och en lite mindre bländare f/2,5. Långt ifrån sker man ingen desto större skillnad förutom att skärpedjupet såklart är lite kortare på den första bilden.

Tittar man närmare på bilden ser man hur oskarp bilden med den större bländaren är. Eftersom skärpedjupet är så otroligt kort är det viktigt att pricka rätt med fokuseringen, vilket är väldigt svårt, och dessutom bildas det alltid med mitt 50mm-objektiv ett konstigt gråaktigt dis på bilden då jag använder den största bländaren. Därför ökar jag hellre bländartalet så att bländaren blir mindre och därmed blir också bilden skarpare.

Det här med bländare kan förresten verka lite konstigt för er som inte är vana, men så här är det:
Lågt bländartal = stor bländare (hålet är större och det släpps in mer ljus)
Högt bländartal = liten bländare (hålet är mindre och det släpps in mindre ljus)

Jag själv upptäckte alltså det här problemet då jag för några år sedan gladeligen fota porträtt med största bländare. Såhär i efterhand funderar jag ofta hur jag riktigt tänkte. Men som tur lär man sig av sina misstag. Idag använder jag alltid minst f/2,0 då jag fotar med mitt 50mm-objektiv, eftersom det enligt mig är svårt att få till riktigt skarpa bilder annars. På de här bilderna ser man kanske inte så stor skillnad när det gäller skärpan, men om vi kollar lite närmare så ser vi en stor skillnad.

Här tycker jag man ser en stor skillnad. Fastän fokus är på ögonen på båda bilderna, så ser den första bilden ändå inte helt skarp ut. Tänk så stor skillnad det kan bli bara genom att skruva upp bländartalet några steg. Det påverkar inte slutresultatet desto mera, förutom att skärpan sitter där den ska. I det här fallet blev dessutom hela modellen i fokus och inte bara hennes ansikte, vilket är guld om man vill ta t.ex. outfitbilder eller helkroppsbilder där hela personen är i fokus. 

Slutsats:
Om du tycker att dina bilder inte blir tillräckligt skarpa – höj då på bländartalet några steg. Det här är annars också väldigt mycket beroende av vilket objektiv man använder. På mitt 50mm/1,4 undviker jag bländartal mellan 1,4-2,0, medan jag på mitt 100mm/2,8 gladeligen kan använda f/2,8 utan att märka av någon oskärpa. Så ibland kan resultatet bli riktigt bra trots en stor bländare, men ibland kan det också löna sig att skruva upp bländartalet lite grann ifall man upplever att skärpan inte är helt hundra.