Fototips-fredag: Balans i bilderna
Idag tipsar jag om något som är en stor del av hur en bild komponeras och det viktigaste att tänka på för att få en bra balans i bilden man tar. En bra balans får man då bilden är rätt komponerad och jag hoppas att det här inlägget ger er insikt i hur några sekunders tänkande kan förändra en bild.

Balans sker på två olika sätt:

 
1. Bilden är komponerad så att det finns tomrum runt alla kanter och det finns ett klart och tydligt föremål som drar fokus till sig. Finns det flera föremål i bilden kan det lätt bli obalans då ögat inte vet vad det ska fokusera på i bilden.

2. Bilden är komponerad så att det finns fler avskärningar. Skär man av ett föremål på ena sidan av bilden lönar det sig att också göra det på andra sidor av bilden. 

Här visar jag genom bildexempel:

Den första bilden är i obalans, eftersom ögat inte vet vad det ska fokusera på. Det finns två koppar som är i fokus, vilket är en bra grund, men sedan finns där också en bordskant genom ena kaffekoppen och en tallrik till höger i bilden vilket gör att fokus inte ligger där som det är meningen att den ska ligga. Det blir helt enkelt för mycket för ögat att fokusera på. 

Den andra bilden har däremot en bättre balans eftersom här inte finns lika mycket som stör fokuset. Skärpan ligger på kaffekoppen vi vill att ögat ska fokusera på och samtidigt är de övriga kaffekopparna i bilden beskurna så att inte allt för mycket fokus ska hamna på dem. 

Vart vill jag komma?
Jo, fyll ut bilden i kanterna (som bildexempel två ovan) och var inte rädda för att skära av halva föremål, i det här fallet kaffekoppar, om fokus ändå inte ska ligga på dem. 

Samma gäller följande bildexempel. Den första är en bra överblicksbild, men i den kommer det med allt för mycket oväsentligt. Istället tar jag ett halv steg närmare och fotar endast det som är väsentligt (bild två). Nedan finns en lite djupare inblick. 

Som ni ser så bildas det en obalans då bilden nertills är avklippt. Antingen borde jag ha lämnat mer tomrum nertills så att hela föremålet skulle synas eller så borde ja ha klippt av bilden ännu mer, eftersom det nu drar allt för mycket fokus. Klipper jag av mer borde jag också klippa av någon annan stans för att få balansen i bilden. Den andra problemet är att det finns för mycket föremål som drar fokus till sig, t.ex. ljuslyktan till höger eller silvergranarna till vänster.

Problemet löst! Jag går närmare, klipper bort en del av stjärnorna och samtidigt också granen till höger för att få balans. Dessutom lämnar jag bort de onödiga föremålen ur bilden och därmed bildas en bra helhet och ögat vet vad det ska fokusera på.

Slutsats: Balans bildas då man fyller ut hela bilden i kanterna. Var inte rädda för att skära av något och speciellt i den här typen av bilder är det bra att ha med så lite tomrum som möjligt för att bilden ska bli intressant. 

P.S. Ifall din bild inte är i balans kan du pröva att bara beskära den lite. Det kan i bästa fall hjälpa ifall du i stundens hetta inte tänkt på balans då du tog bilden.