Fototips-fredag: Förinställningar (presets)

Idag vill jag berätta om något som har gjort min redigeringsprocess tusen gånger snabbare och därmed underlättat en hel del i min vardag. Förinställningar, eller presets som kanske används mer i vardagligt tal, kommer jag därför berätta lite mer om nu.

Vad är förinställningar (presets)?

För att förklara det så enkelt som möjligt – tänk dig att det är som ett filter fast inte i telefonen utan i datorn. I Lightroom kan man nämligen skapa egna förinställningar eller så kan man använda sig av andras. En förinställning innehåller många olika redigeringssteg, men du behöver bara trycka på en knapp för att få all denna redigering på din bild istället för att manuellt justera exponering, kontrast, högdagrar, färger… Så ja, se på det som ett filter, för med ett klick får man nämligen hela redigeringen på en bild.

Före och efter redigering med hjälp av en förinställning.

 

Skapa egna förinställningar

Att skapa en egen förinställning i Lightroom är enkelt. Gör så här:

1. Redigera en bild manuellt med alla funktioner du vill använda. 
2. När du är nöjd med bilden går du till den vänstra spalten i Lightroom där det står “Förinställningar” och trycker på “+”.
3. Det kommer upp en ruta där du får döpa din förinställning till vad du vill och sedan kryssa i vilka redigeringsfunktioner du vill ha med i den här förinställningen. Sedan klickar du på “Skapa” och så har du enkelt skapat din egen förinställning som nu syns under “Förinställningar” som en knapp.
4. Prova förinställningen på nästa oredigerade bild i din bildsamling genom att bara klicka på din förinställning du precis skapade. Då får du samma redigering på den bilden som föregående bild, bara genom ett klick!

Steg 3 i hur man skapar en egen förinställning. 

Obs! En och samma förinställning passar ju inte varje bild, men det förstår ni säkert. Då man lagt på förinställningen på en bild kan man efteråt ändra på redigeringen genom att t.ex. dra ner exponeringen om bilden är för mörk eller tvärtom. En förinställning hjälper dig bara i hela processen och hjälper dig att uppnå samma effekt på alla bilder, trots att du kanske måste justera på redigeringen i många bilder även efteråt.

Använd andras förinställningar

Det finns många gratis förinställningar runtom på nätet. Det är bara att googla så kommer det upp många alternativ. Dock tycker inte jag att de här gratis förinställningarna är så bra, utan om man verkligen vill ha en bra förinställning brukar man få betala en del för dem. Många influencers på Instagram säljer t.ex. sina förinställningar och även VSCO (som jag redigerar mina telefonbilder i) säljer Lightroom-förinställningar. 

Så här gör man då man vill använda och importera andras förinställningar:
1. Ladda ner filen.
2. Högerklicka i “Förinställningar” fältet och skapa en ny mapp (om du inte redan har någon mapp du vill använda). 
3. Högerklicka på den nya mappen och klicka på “Importera”. Sedan väljer du bara filen du precis laddat ner så kommer den komma till mappen. Enkelt!

Före och efter att jag använt en av mina egna förinställningar. 

Allra bäst är det ju att skapa sina egna förinställningar så att man får sin egen stil på dem och så att de känns som ens “egna”, men ifall någon är intresserad av mina förinställningar så skulle jag kunna dela med mig av ett par i ett senare skede. Jag använder sällan samma förinställning på flera bilder, men en del förinställningar är sådana som bara ljusar upp bilden och ger ett naturligt resultat. De brukar jag använda ganska ofta. Vill ni att jag delar med mig av några av dem?