Fototips-fredag: Hur jag redigerar telefonbilder
I dagens fototips tänker jag berätta för er hur jag redigerar mina telefonbilder. I ett års tid har jag nu flitigt tagit bilder med telefonen så gott som dagligen, vilket också innebär att jag har en viss metod för att redigera de bilderna. Förhoppningsvis får ni lite inspiration till att pröva själva! 

Först och främst, var jag redigerar. Jag redigerar i en enda app och den heter VSCO. Det är en gratis app som jag använt mig av så länge jag har ägt en smarttelefon tror jag. Appen har olika filter, men också helt vanliga funktioner som exponering, kontrast och skärpa. Jag visar några före- och efter-bilder så får ni helt enkelt se skillnaden.

Här har jag använt mig av mitt favoritfilter A6, som jag använder på 90% av alla bilder i VSCO. Det här filtret ljusar upp bilden och lägger på ganska mycket klarhet och kontrast, vilket ger en bra effekt tycker jag. Ofta brukar jag ljusa upp bilden lite grann efter själva filtret också ifall bilden är mörk, vilket ni ser att jag gjort lite här (Exposure +2).

Här använde jag igen samma filter A6 samtidigt som jag igen ville ljusa upp bilden lite extra eftersom den var så mörk från början. Sedan la jag också på lite mer kontrast och klarhet. Jag har ingen metod för hur mycket exponering, kontrast eller annat jag lägger på utan jag brukar helt enkelt se hur mycket som är lagom. Som ni kanske märker så drar A6-filtret också ner lite på mättnaden, något som jag tycker är bra då man redigerar telefonbilder eftersom de annars kan vara lite gula i tonen. 

De mest utmanande bilderna att redigera är soliga bilder, eftersom det inte riktigt går att få tillbaka det vita, utfrätta på samma sätt som då man tar en bild med kameran. Här har jag använt mig av ett annat filter, C1, som gav en rosa ton som passade den här bilden. Sedan la jag också på lite exponering och kontrast, samt drog högdagrarna (highlights) till max för att få tillbaka så mycket som möjligt av de utfrätta färgerna.

I den här bilden var ljuset redan såpass bra att jag i princip bara använde mig av favoritfiltret A6. Lite exponering la jag på, men annars var det en väldigt enkel bild att redigera den här gången. 

Visst blir det ganska stor skillnad på bilderna? Det bästa är ju att det tar så kort tid att redigera också när det finns färdiga filter. Man behöver liksom inte leka meden massa olika funktioner för att få till det rätta ljuset eller de rätta färgerna, utan man väljer ett filter så är bilden i princip klar. Det finns en massa gratisfilter att ladda ner i appen, men sedan finns det också sådana som man kan betala en slant för. Jag har aldrig betalat för något filter, utan alltid använt mig av de som är gratis och de tycker jag att har funkat bra! 🙂

Hur redigerar ni era telefonbilder? Använder ni samma app eller någon annan?