Roadtrip: Holland
Vår sista destination på vår lilla Europa-roadtrip var Holland. Vi körde inte så långt in i Holland, utan höll oss i en stad som heter Groningen som ligger ungefär en halv timme från tyska gränsen i norra delen av Holland. Okej, Nederländerna heter ju landet egentligen, men det känns både lättare att skriva och säga Holland så vi kör med den benämningen nu trots att det egentligen är fel.

Vi stannade här i tre dagar och hann se Groningen från många olika håll. Jag har varit här en gång tidigare, så stället var bekant för mig, men för Markus var det helt nytt och jag fick nog också uppleva ställen jag inte sett tidigare. 

Vi åkte dit för att hälsa på Esther, min holländska kompis. Vi fick bo hos henne och hon visade oss runt i staden. Här gick vi upp i Martinikerk som var väldigt klaustrofobisk, men när man väl kom upp var det värt den lilla klättringen i de smala trapporna. 

Den här utsikten fick vi se från kyrktornet. Det var en väldigt fin och varm sommardag den dagen. 
Efter det promenerade vi längs huvudgatorna och stannade till ibland för att gå in i de små butikerna. Holland och stora delar av Europa har mycket tegel i sin arkitektur och jag tycker det är så fint på de gamla byggnaderna, speciellt när man inte är van med det här i Finland. 

Vi stannade till för en kopp kaffe ett par gånger och jag fick smaka på holländskt fika. Jag kunde konstatera att det var väldigt, väldigt likt det vi får här hemma, så både kaffet och morotskakan fick godkänt.

Sedan hittade jag en av mina favoritbutiker! Dille & Kamille heter den. Det är en inredningsbutik, som verkligen hade allt! Den var helt i min stil och blev därmed en stor favorit under vår resa. Här hemma känns inredning alltid så dyrt, speciellt om man vill ha lite bättre eller finare inredning, men i Holland var prisklassen mycket lägre och jag skulle kunna åka dit igen bara för att shoppa fin budgetinredning! 

En av kvällarna gick vi till Noorderzon, en konstfestival som ordnades samtidigt som vi råkade vara där. Festivalen var uppbyggd i en park runt en damm och bestod av en massa musik, mat och givetvis konst. Det var så fint att gå där i parken samtidigt som det spelades bra musik, solen gick ner och människorna var glada. 

Efter det gick vi till en pastarestaurang där man fick bygga ihop sin pasta helt själv – så bra koncept! Den middagen avslutade vår Hollandsvistelse för följande morgon åkte vi redan iväg hemåt igen. Jag måste nog säga att jag gillade Groningen väldigt mycket. Skulle jag välja ett europeiskt land att flytta till skulle det nog vara Holland, just för att det verkar vara ett så bra land med ett fungerande system. Dessutom råkar Groningen vara i ungefär samma storlek som Åbo, så det kändes som en fin stad att bo i. Vem vet, kanske någon dag? I alla fall blir det fler besök och resor till staden, det kan jag lova. 

Här kan ni läsa om de andra länderna vi besökte under roadtripen, ifall ni missat:
Sverige
Danmark
Tyskland