Fototips-fredag: Naturlig och snabb redigering

Fototips-fredag säsong två kör igång! Mitt första tips kommer handla om hur jag snabbt och enkelt redigerar en bild så att den blir ljus, men ändå mjuk och naturlig i färgerna. Det här är något som jag på senare tid börjat använda mig av mer och mer, så därför känns det bra att dela med mig av ett snabbt och enkelt tips.

Här har ni min bild före och efter redigeringen. Min redigering består endast av fyra redigeringsfunktioner: exponering, kontrast, högdagrar och skuggor. Före jag upptäckte högdagrar-skuggor funktionen använde jag mig i huvudsak endast av exponering och kontrast när jag redigerade bilder. Men nu ska jag berätta varför jag inte enbart använder de längre.

Så här ser det nämligen ut då jag ökat på exponeringen och kontrasten. Ser ni hur det vita är vitt och det mörka är mörkt? Ibland tycker jag det kan vara fint med stora kontraster i en bild, men i och med att min stil är mer ljus och mjuk nu för tiden så tycker jag inte om ifall det är allt för mörka eller allt för ljusa kontraster.

Efter exponeringen och kontrasten drar jag därför ner högdagrar (det vita) och upp skuggor (det mörka) för att få fram mer detaljer i det som annars är vitt eller svart och då blir slutresultatet såhär. Inga mörka kontraster i vattnet eller runt båtarna och inga utfrätta moln eller byggnader. 

Orsaken till varför jag använder dessa redigeringsfunktioner:
Exponering för att öka ljusstyrkan i bilden.
Kontrast för att förstärka färgerna och intensiteten.
Högdagrar för att dra ner på det som är allt för vitt och utfrätt.
Skuggor för att minska på det som är allt för mörkt. 

Så här ser det ut i redigeringsprogrammet. Normalt ökar jag alltid exponeringen och kontrasten på varje bild jag tar, mängd beroende på hur bilden såg ut från första början. Men sen ser ni också hur jag gör med högdagrar och skuggor. Ibland drar jag dem ända ner i botten och ibland bara en bit beroende på bilden. Enkelt va?

Det andra bildexemplet. Här ser man inte skillnaden på samma sätt eftersom bilden var ganska bra exponerad från början, men jag tycker efter-bilden har mycket mer “liv” i sig och tilltalar mig på ett helt annat sätt. Resultatet blir naturligt och man får snabbt och enkelt till det.

 

Extra tips:
♥ Det bästa av allt är ju att det inte bara är mitt redigeringsprogram Lightroom som man kan göra såhär i, utan de allra flesta program har funktioner där man kan ändra exponering, kontrast, högdagrar och skuggor. Till och med redigeringsappar i telefonen! 
♥ Det är en stor fördel om man fotar i RAW-format eftersom all information om det som är utfrätt eller det som är mörkt lagras i bildfilen. Det gör det inte i en jpg-fil och därför blir resultatet inte detsamma som det blir med en RAW-fil, men det är definitivt värt att testa oberoende filformat!