Roadtrip: Danmark
Efter några dagar i Sverige åkte vi över till Danmark. (Läs om Sverige här!) Vi hade endast tänkt ut ett stopp i Danmark och resten bestämde vi oss för att ta som det kommer, så det blev en del spontana stopp vilket såklart alltid är extra roligt för då blir man oftast överraskad över vad man får uppleva.

Ett av våra mer spontana stopp var Odense, en gammal stad som kanske mest är känt för att H.C. Andersen en gång i tiden bott där. Det blev inte ett besök till hans museum, men däremot gick vi omkring på de små kullerstensgatorna och såg på den fina arkitekturen.

Här ser man lite av vår rutt i Danmark. På ditvägen gjorde vi våra stopp och stannade där två dagar, medan vi på hemvägen bara körde igenom landet och inte stannade överhuvudtaget. 

Våra stopp i Danmark på ditvägen (röd): Öresundsbron – Sorø – Storabältsbron – Odense – Lillabältsbron – Billund (Legoland).
Våra stopp i Danmark på hemvägen (orange): Rødby (färjfästet från Tysklandsfärjan) – Öresundsbron.

Som ni ser stannade vi inte på så många ställen men det var för att Danmark inte var vår största prioritet under den här resan. Det som förvånade oss lite var hur dyrt det var att köra över broarna. Öresundsbron och Storabältsbron var nämligen avgiftsbelagda, vilket vi såklart förstår, men att betala 50€ för att passera Öresundsbron och 30€ för Storabältsbron förvånade oss. Dessutom körde vi ju över Öresundsbron två gånger så det blev över 130€ i broavgifter totalt. Nåja, det hade vi inte räknat med men i slutändan var det ju ändå värt det med tanke på allt vi fick vara med om. 

Efter Odense fortsatte vi till ställe nummer ett som måste besökas då man en gång är i Danmark – Legoland. Jag har varit där en gång tidigare, men jag har inte så mycket minne av det eftersom jag då bara var sju år gammal. Markus var i alla fall glad över att få besöka Legoland, eftersom han aldrig gjort det tidigare.

I Legoland tillbringade vi största delen av vår tid i Danmark, eftersom vi nämligen bara var ett par dagar totalt i landet. En heldag här var riktigt passligt och det var intressant att se de där små miniatyrstäderna byggda av lego, samtidigt som Legoland mer känns som ett nöjesfält med attraktioner för mindre barn. Men vi fick det sett i alla fall och det var en positiv upplevelse. 

Broarna var stora och häftiga att köra över. Efter många kilometrar på både broar och landsvägar körde vi sedan från Billund vidare mot tyska gränsen. Vi övernattade på danska sidan men tidigt följande morgon körde vi över till Tyskland och där väntade ett par dagar på autobahn.

Mer om Tyskland i nästa reseinlägg!