Julkalender 1.12 – Stämningsfulla bilder
För att fota fina bilder kring jul 
Krävs det inte alltid att det är sol eller att himlen är rödgul
Det här kanske låter lite diffust
Men ni ska inte fota då det är för mörkt eller för ljust

Den första luckan i årets julkalender är nu öppen! Eftersom det är mörka tider och kan vara svårt att få till stämningsfulla bilder vill jag idag tipsa om något som jag själv upplever som ett bra tips. Det handlar om att ta bilden vid rätt tidpunkt, speciellt sådana bilder som innehåller mycket ljus och stämning. 😍
 
Fota vid skymning (eller gryning)
 
För att få till en stämningsfull bild ska det varken vara för ljus eller för mörkt ute, dvs. helst ska det vara skymning. Skymningen börjar precis innan solen går ner och pågår under en ganska kort tid, så det gäller att planera tiden noggrant så man inte missar den. Självklart kan man också fotografera vid gryning, på morgonen innan och strax efter att solen gått upp, om man är en morgonmänniska. 

Här är några bildexempel på hur det ser ut då man fotograferar vid skymning:

Varför fota vid skymning?
Då det är ljust, mitt på dagen, framhävs inte ljus och belysning på samma sätt. Hela bilden blir ljus och man får inte stämningen från ljusen med på samma sätt.

Då det är mörkt, på kvällen eller tidig morgon, framhävs ljusen väldigt bra men omgivningen blir mörk och ointressant. Det är egentligen bara ljusen som kommer synas.

 
Därför är det bra att den här typen av stämningsfulla vinterbilder med ljus tas under skymning. Man får med både bakgrunden, förgrunden och omgivningen samtidigt som ljusen syns klart och tydligt. 


Fota inomhus vid skymning

Det går faktiskt lika bra att fota bilder inomhus vid skymning. Dock krävs det att du har en bra ljuskälla, t.ex. ett stort fönster, då du fotar inne. Som ni ser på bilden ovan så framhävs ljuset från ljusstaken mycket bättre i och med att det redan har börjat skymma ute. Något som är värt att tänka på då man tar bilder inomhus är att skymningen inte behöver vara lika långt gången som den är då man fotar utomhus, i och med att det inomhus oftast är mycket mörkare än utomhus. 

Extra tips:
♥ Är det en grå dag så är det ju i princip skymning hela dagen, så då kan man få till fina bilder nästan vilken tidpunkt som helst!
♥ Om bilden känns för mörk då du tagit den, testa dra upp skuggorna då du redigerar. På så vis ljusar du upp omgivningen, men själva ljusen förändras inte. 

Hoppas ni lyckas med era stämningsfulla vinterbilder! 🤗