Julkalender 13.12 – Fyra snabba tips för att fota i snö
Ingen snö det ännu finns
Ändå jag ger er tips som ni förhoppningsvis minns
Den dagen i vinter då snön äntligen faller ner
Ja, då vi oss ut och fota beger

Här i södra Finland ekar snön med sin frånvaro, men trots det hör ju snön vintern till och därför vill jag ändå ge några tänkvärda tips då ni väl beger er ut i snön med era kameror (eller telefoner går ju också såklart). Snön kan vara ganska jobbig och klurig att fota med tanke på att den är så mycket ljusare än omgivningen, så här får ni mina bästa tips! 🤗

♥ Skydda din kamera
I mitt förra inlägg tipsade jag om UV-filter – något som alla borde investera i. Det skyddar inte bara mot skräp och damm, utan håller såklart också snö borta så det inte blir blött på linsen. Är inte din kamera vattentät kan det vara bra att också skydda den med någon form av plastskydd, speciellt om det snöar samtidigt som du tar bilden.

♥ Manuellt + RAW-format
Nu om någonsin är det viktigt att fota manuellt (eller halvmanuellt) samtidigt som bilden är i RAW-format. Snön är så pass vit att det är lättare att få tillbaka detaljer i snön ifall du fotar RAW, där all data om bilden sparas. En vanlig JPG-bild sparar inte lika mycket data om bilden, vilket gör att du inte heller kan räkna med att få tillbaka detaljer i snön om du råkar överexponera den.

♥ Exponera inte enligt snön
När du tar bilden, se till att du exponerar enligt omgivningen (t.ex. landskapet eller naturen), personen om det är ett porträtt eller växten om det är en närbild. Det här betyder att bilden kommer överexponeras (+1 till +2) och snön kommer kanske bli vitare än du tänkt dig. Eller så blir den helt perfekt. Är den för vit kan det snabbt redigeras om du fotat i RAW-format. 

♥ Hitta färger
Snön i sig är ju ganska tråkig och enfärgad, så därför är det bra att hitta något som gör den annars vita bilden speciell. Är det en fin solnedgång, ta vara på de vackra färgerna. Hittar du färgglada växter, fota dem. Fotar du porträtt, be personen att klä sig i någon utstickande färg. Även motljus bidrar till fina färger i bilden (se porträttet ovan). Det gäller att göra bilden intressant och speciell. 

Så, nu är det bara att vänta på snön om det inte finns någon lycklig som redan har fått den – i så fall är det bara att gå ut och öva, fota och ha det kul! 😊