Julkalender 21.12 – Det viktigaste för foto på vintern
Nästsista luckan vi idag får se
Dagarna till julafton är nu bara tre 
Idag ska vi lära oss om kamera och foto under denna vintriga tid
Något som borde tänkas på av varje individ

Det är redan dags för den nästsista luckan i min julkalender. Eftersom tiden håller på att rinna ut vill jag därför idag tipsa om något som är väldigt viktigt just den här årstiden. Det handlar om små saker du ska tänka på då du fotar på vintern och saker du helst ska undvika att göra. Här har ni mina tips!


♥ Utsätt inte kameran för stora temperaturskillnander
Att gå från varmt till kallt är inte lika farligt, men då du har fotat ute i minusgrader och sedan tar in kameran till värmen finns det lite saker som kan vara bra att tänka på. Det bildas nämligen kondens i kameran om den utsätts för allt för snabba temperaturskillnader, tänk er mig med glasögon som alltid immar då jag kommer in. På samma sätt händer det i en kamera, förutom att kondensen inte går att ta bort, eftersom den är inne i kameran. Det kan i värsta fall förstöra kameran.
Lösning: Låt kameran ligga kvar i väskan när du kommer in, så att den långsamt tinas upp. Minneskortet kan du såklart ta ut om du vill överföra bilderna genast.

♥ Klä dig varmt
Det värsta som finns är nog att frysa på vintern. Antingen blir fötterna kalla för att man har fotat för länge på ett och samma ställe, eller så blir fingrarna det. Jag är personen som helst fotar med fingervantar, vilket är det tunnaste vi har på vintern. Därför är det viktigt att ha lager med sig, speciellt om man har planerat att fota länge.

♥ Ta med extra batteri
Det är såklart givet att du laddar kameran (eller telefonen) före du går ut i vinterkylan, men har du ett extra batteri: ta med det också. Batteriet dör fort när det är kallt och man vill ju inte att det dör mitt i den mest perfekta fotostunden. 

♥ Tänk på inställningarna
Här och här har jag skrivit några tips för att fota i snö. Det handlar om att överexponera bilden då du fotar, få med så mycket som möjligt av solen i bilden och fota i RAW-format. Någon som följer dessa tips? 🤗

♥ Fota olika typer av bilder
Vintern är den tiden på året då de flesta bilderna blir fina. Du får fina porträtt med vackra bakgrunder, du kan fota fina närbilder, det finns vackra snöfyllda vinterlandskap som blir fina. Dessutom är det mycket ljusare då det finns snö på marken, vilket betyder att det även inomhus blir lättare att fota. Passa på att fota sådant som du kanske normalt inte fotar, för det kan bli riktigt fina bilder.

Det är mina bästa vintertips! Har ni några tips ni vill dela med er av, kör! Alltid roligt att få en bredare bild av hur andra ser på saker och ting. 

Kommentarer

0 Replies to “Julkalender 21.12 – Det viktigaste för foto på vintern”

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *