Fototips-fredag: Därför borde alla ha ett 50mm-objektiv

Fototips-fredag är tillbaka hörni! Jag har under min lilla paus från fototipsen blivit inspirerad att skriva om fler tips igen. Jag har samlat på mig några idéer som den här gången kommer tipsen se lite annorlunda ut än tidigare. Fototipsen kommer nu handla ganska mycket om “Därför ska du…”, “Därför är det här bättre än det där…” osv. Ganska mycket handlar det från och med nu varför jag tycker att man ska äga en viss fotopryl, varför man ska redigera med en viss app eller varför man borde fota med en viss inställning. Vi kör! Det här är varför alla kameraägare borde ha ett 50mm-objektiv. 

Det är det mest prisvärda objektivet du kan få
Ett 50mm-objektiv (det med bländare f/1.8) får du som nytt för ca 100€ och begagnat betydligt billigare. Det här är ett av de billigaste objektiven som säljs, men definitivt inte det sämsta! Jag är väldigt, väldigt säker på att det här är den bästa objektivdealen man kan få.

Det är ett bra allround-objekiv
Du kan använda det här objektivet till allt. Eller åtminstone till det mesta, eftersom det är så mångsidigt. Det kanske inte är optimalt om du vill fota landskapsbilder eller om du vill få med jättemycket på en bild, men för porträtt, mat, närbilder, inredning, detaljer och allt som kan tänkas dokumentera i vardagen är det här nästan det bästa du får. 

Det har stor bländare
Eftersom objektivet har en bländare på upp till f/1.8 (eller 1.4 / 1.2 om du vill satsa på en dyrare variant) är det 1) väldigt ljusstarkt och 2) har det kort skärpedjup. Du kan med andra ord fota under dåliga ljusförhållande utan att kanske behöva vrida upp ISO till max och dessutom kan du fota bilder så att de får en fin bakgrundsoskärpa pga det korta skärpedjupet. Det ger en professionell känsla i bilderna. 

Det är litet och kompakt
I alla fall de två billigare varianterna av objektivet är väldigt småa och lätta att ta med sig, vilket gör det till det perfekta vardagsobjekivet och även till ett perfekt objektiv att ta med sig på resan då man inte vill släpa med sig hela sin utrustning. 

Det får dig att bli en bättre fotograf
Ibland kan det här objektivet tvinga dig att röra på dig lite extra för att få till den rätta vinkeln, eftersom det är mer “inzoomat” än många andra normala objektiv. Du ser nya kompositioner och blir tvungen att tänka mer på det du fotar. Du börjar se bilden på ett annat sätt, vilket gör att du utvecklas som fotograf. 

 

Visst låter det som ett bra objektiv? Ja! För det är det. Jag tror att ni är många som kan hålla med om det och ni som inte har ett 50mm-objektiv – överväg att investera i ett! Det är verkligen värt det, givetvis beroende på egna preferenser, men för mig känns det som ett perfekt vardagsobjektiv i alla lägen. 

Har du ett 50mm-objektiv eller är du sugen på att köpa ett nu?
Ifall du är rädd att 50mm är för mycket “zoom” (om du t.ex. har en systemkamera som inte är fullformat) finns det också andra bra ljusstarka objektiv, t.ex. 20mm, 28mm eller 35mm.