En dag i Tallinn
I fredags åkte jag med Cecilia och Petra till Tallinn över dagen. Det blev tidig väckning efter fyra på morgonen för att börja köra iväg mot Helsingfors, men det var så mysigt att åka iväg trots att det var tidigt. Man fick liksom riktig resefiilis. Vi peppade med bra musik hela bilresan som sedan var fast i huvudet hela dagen – den bästa tänkbara starten på en så bra dag.

Finfina Tallinn i fina höstfärger.

Vi börjar från början så ni får en bild av vad vi gjorde hela dagen. Vi kom i land vid elva och började genast gå till Telliskivi-området. Fastän jag har varit i Tallinn flera gånger så har jag faktiskt aldrig varit just där, så det blev spännande att se lite nytt. Telliskivi ligger lite utanför gamla stan, så därför började vi där.

Telliskivi antar jag att betyder tiiliskivi, dvs tegelsten, vilket är väldigt utmärkande för just Telliskivi-området. Vi kom fram till att det ser ut som ett modernt ghetto – en massa tegelhus som ser lite förfallna ut, men som har moderniserats med konst, texter, belysning och färger. Här finns det många fina fotoplatser kan jag lova!

Här i området hittade vi en massa små butiker och speciellt en fastnade vi lite extra för – HomeArt. Besök den om ni är intresserade av inredning! Eftersom det här var början av vår dag köpte vi inget, för att slippa bära omkring på det hela dagen. Istället letade vi efter något bra lunchställe. 

Vi hittade fram till en mysig restaurang som heter KPK – Kivi Paber Käärid. Sten sax påse, på svenska. Stället var i samma stil som hela Telliskivi, lite shabby, industriellt, men ändå väldigt mysigt och fint. De hade jättebra och vänlig service, lunch för under sex euro (skulle man få lax för det priset här, nej) och ett så fint och tänkvärt citat på toalettdörren, haha. Missa inte det om ni går dit!

Efter Telliskivi och lunchpausen var det dags att gå in till de äldre delarna av Tallinn i gamla stan. Vi gick förbi det här citatet och härifrån fick man också den bästa utsikten över Tallinn. Det är verkligen en fin stad med så mycket byggnader bevarade. 

Vi kom sedan fram till torget som ligger mitt i gamla stan. Det var ganska tomt på människor, men så vackert! Alla fina färger på husen och annorlunda arkitektur gör att Tallinn känns så mycket längre bort än bara ett par timmar med båt. Jag skulle lätt kunna bo här om jag inte bodde i Finland.

Vi fick till och med en bild på oss tre tillsammans! Vi är nog de mest perfekta resekompisarna. Då en stannar och vill ta bilder, ja då stannar alla andra också och har full förståelse för det. Så bra med likasinnade, äventyrslystna kompisar. 😘

Efter vår lilla stund på torget började kaffetanden värka, som vi själva uttryckte det. (Börjar vi bli gamla om vi använder ett sånt uttryck?) Vi valde en gata upp från torget och hittade efter en liten bit det här fina, rosa caféet Tassikoogid. Först förstod vi inte att det var ett café för det såg allt för fint ut utifrån, men vi gick in och möttes av det mysigaste caféet jag nånsin varit på. I huvudsak säljer de cupcakes och macarons, så vi tog det plus kaffe. En varm rekommendation också till det här stället! 

Tiden gick så fort trots att vi hade över sex timmar på oss att gå omkring i staden. Efter kaffet började vi gå mot hamnen och på vägen gick vi förbi olika butiker för att kolla på klädutbudet. Det här området har verkligen förändrats jättemycket sedan senast, tycker jag. Det har byggts så mycket nytt precis utanför hamnen att det kändes som ett helt nytt ställe. Men Tallinn har verkligen blivit en jättemycket finare stad, så det är bara positivt.

Sedan var det dags att hoppa på båten passligt tills solen gick ner, så ni kan ju gissa vem som vistades ute på däcket för att ta fina bilder. Före vi var hemma i Åbo igen hade vi varit på språng i närmare nitton timmar, så att komma hem igen var så skönt. Som ni ser krävs det inte så mycket för att få ihop en resa tillsammans – bara en dag ledigt från jobb och skola. Åh, vad jag hoppas att det blir fler kompisresor i framtiden. 💛