En lista om resor
Skulle jag vara oberoende av pengar så skulle jag bara resa omkring en massa. Det är verkligen så berikande att resa, uppleva nya kulturer, lära känna människor och bara se världen. Allt är liksom inte som vår lilla bubbla här i Finland, eller i Europa. Världen är ju så mycket större än det. Jag hittade en lista om resor på Jennifers blogg som var så intressant att jag också ville fylla i den, så här här kanske ni får lite tips på bra (och dåliga) ställen. 🤗
 
Värsta resan
Jag måste nog säga att jag inte har varit med om så pass dåliga resor att jag skulle ha blivit traumatiserad, men visst finns det ställen jag inte känner behov av att besöka igen, t.ex. storstäder i Filippinerna. Främst för att det är så osäkert där, men också för att jag inte alls blev imponerad. Åker jag till Filippinerna igen ska det nog vara en lugn ö nånstans.
 
Bästa resan
Alla resor är så olika. USA har jag så mycket bra minnen från eftersom det var min första långa resa, men samtidigt älskar jag Asien-resorna vi gjort också. Alla långa resor har verkligen varit lyckade. I Europa är mitt favoritställe hittills Grekland – så vackert och så god mat! 


Lefkas, Grekland

Största överraskningen
Här vill jag säga två ställen som imponerat starkt på mig.

  • Kuala Lumpur i Malaysia. Jag hade nog inga förväntningar alls på den storstaden, men den överraskade något enormt med sin renhet, väl organiserade stad, kulturen och billiga priser. 
  • Norge. Behöver jag ens säga mer. Norge är det vackraste landet jag nånsin varit i och jag förstår inte varför jag inte har förstått det tidigare.
 
Batu Caves, KL, Malaysia

Köper jag gärna med mig
Faktiskt inget speciellt. Jag samlar inte på magneter eller andra souvenirer. Ibland skickar jag kort, men inget mer än så. 

Smultronställe jag helst inte vill avslöja
Lombok. Men eftersom det redan håller på att bli berikat på turister så kan jag lika gärna rekommendera det ändå. Det är en så vacker plats och jag hoppas den ön bevaras bättre än Bali och att inte turismen förstör kulturen och naturen. 


Lombok, Indonesien

Så får jag tiden att gå på flyget
På långa flyg har jag alltid nerladdat tv-serier och på korta flyg tycker jag tiden går ganska fort ändå. Ibland läser jag någon tidning och bok, eller så bara tittar jag ut på molnen. Jag blir sällan rastlös, så det är ett plus då man flyger. 

Favoritstad
Hong Kong! Stort, massivt och nästan lite otäckt att gå bland med alla skyskrapor, men ändå en så modern, fungerande och fin storstad.

Hong Kong

Tar jag alltid med mig
Kameran är ju nummer ett på en resa, för jag vill ju ta bild på allt jag ser. Sedan lite mer udda saker jag brukar ta med är mjölksyretabletter och myggspray, speciellt om det är något lite mer exotiskt ställe. 

Undvik
Att packa med för mycket! Man behöver mycket mindre än man tror, speciellt om man är borta en längre tid. Less is more.

Hit åker jag aldrig igen
Platser som inte levt upp till mina förväntningar är Paris, Amsterdam och Bali. Konstigt kanske, för de flesta som besökt de här platserna verkar äääälska dem. Inte jag, tydligen. Jag vill inte säga att jag aldrig åker hit igen, men det är platser som jag inte i första hand drömmer om att besöka igen. 

Viktigast på hotellrummet

En fräsch toalett och en fräsch doft i rummet. Jag vill att man får känslan av att det är rent, för det finns inget värre än t.ex. tobakslukt i ett rum. Fy! Fräschhet är definitivt det viktigaste.


Vårt fina rum i Gdansk, Polen

Drömresemål

Hur många platser får man nämna utan att det skulle bli för långt? 🙈 Nå, här är några i alla fall. 
  • Island. För att se varma källor och vackra landskap.
  • Japan. Då körsbärsträden blommar.
  • Australien + NZ + Fiji. För ett längre äventyr.
  • USA (igen) och Karibien. Finns så mycket att se på den sidan av världen ännu.
  • Skottland. För att se fina slott och fin natur.
  • London. Som en weekendresa med flickorna.
Pinsammaste händelsen på en resa
Det måste nog vara under min och Cecilias resa till Gdansk då vi glömde hoppa av på vår tågstation och istället åkte till nästa station långt, långt bort. Vi var därmed tvungna att gå genom en skrämmande, mörk förort eftersom det typ aldrig gick några tåg tillbaka. Pinsamt jo, men lite hemskt också. Dock skrattar man ju åt det idag, haha.
Vilken är er bästa och sämsta resa? 🌎