Norge – det vackraste jag sett
Jag har hunnit smälta den vackra resan till Norge lite grann. Ja, jag har ju till och med hunnit framkalla bilder från resan redan. Och nu är det dags för några bilder här också så att ni alla får ta del av en av de vackraste länderna jag sett – OM inte det vackraste till och med.

20 augusti – mot Norge

Den här dagen startade vi från Göteborg mot Norge. Vi hade redan lagt in en destination på kartan för kunna köra mot rätt riktning. 

Den första dagen gick mest ut på att köra och eftersom vi inte hade kommit in i något desto större berglandskap ännu behövde vi inte stanna så ofta heller. Vi hade tält med oss och övernattade på Bandak camping. Där var vi ensamma tillsammans med ett trevligt, tyskt par. Alla campingar var redan stängda för säsongen vid det här laget, så det var riktigt lugnt och skönt – speciellt när stället låg precis vid en sjö som omringades av höga berg. Bergen kändes i alla fall höga just då, eftersom det här var det högsta vi sett framtills då. 

Här vaknade vi upp följande morgon till en vacker soluppgång. Det var under tio grader varmt och luften kändes så frisk och skön. Det var verkligen en magisk första upplevelse från Norge. 
 
21 augusti – mot Flåm
Vi hade igen en väldigt lång dag i bilen framför oss, men vi startade tidigt för att hinna se allting. Och tur var det, för det fanns så otroligt mycket att se den här dagen. Aldrig hade jag nånsin trott att Norge skulle kunna bjuda på så vacker natur som nu.

Vi började med att köra till en närliggande by som heter Dalen och som namnet antyder är det precis vad det är – en by i en dal. Landskapen ändrar väldigt fort här, så ibland kör man högt upp på ett berg för att sedan köra ner på andra sidan fastän platserna ser ut att vara precis bredvid varandra på kartan. Bromsarna luktade lite bränt några gånger på grund av allt bromsande, men troligtvis är det helt normalt med tanke på hur branta och långa nerförsbackar det är. 

Så här fint var det hela den här dagen. Vägarna gick antingen lågt nere i dalar, som här, eller högt uppe på berg. Ganska ofta var man ensam på vägarna också, så man kunde köra verkligen i lugn och ro och stanna precis var man ville för att fota, njuta och se. 

Ungefär halvvägs på dagens färd började vi köra uppåt, uppåt, uppåt. Har var vi på över en kilometers höjd (nära Røldal) och att få se detta var verkligen breathtaking! Inte nog med att det var så nytt och annorlunda, men hur bra hade vi inte lyckats pricka in den här resan med vädret? Jag antar att det inte är varje dag man ser så här långt som just när vi råkade vara där. 

Helt sjukt hur fint. Vill tillbaka nu! Man ser nog inte ens stoleken av landskapet på bild, så det lönar sig att besöka Norge själva för att få uppleva detta och det kan jag verkligen rekommendera att alla gör!

Efter det här övernattade vi igen på en camping nära Flåm – den här gången precis intill en fjord på Dyrdal camping. Tyvärr kom regnet mot kvällen så jag har inte annat än telefonbilder från stället, men det var ungefär lika fint som första nattens camping, med lite högre berg bara. 
 
22 augusti – mot Jotunheimen

Den här dagen hade vi verkligen ingen plan på vart vi skulle köra, så det blev mest spontanköras mot nordost. Dagen började med regn och ett besök i den stora turiststaden Flåm, som inte imponerade oss överhuvudtaget. Vi ville se mer av vackra Norge istället för ett gäng turister, så vi fortsatte vår resa ganska snabbt. Här körde vi faktiskt genom världens längsta vägtunnel som är nästan 25km lång.

Efter några timmars körande vek vi av på en väg mot Jotunheimen nationalpark – ni vet, stället där Norges högsta berg ligger. Redan det säger säkert ganska mycket om vilka höjder vi rörde oss på. Det var en lite mer mulen dag den här dagen och knappt över noll grader, men vi fick se mycket fint ändå. Inte bara landskap, utan också renar i stora flockar och starka fjällvindar. 

Här bestämde vi oss för att det var nog med körandet och stannade intill nationalparken på ett stort stugområde. Vi hade sovit i tält två nätter så nu hyrde vi faktiskt en hel stuga istället. På vårt stugområde fanns den här fina forsen. Vattnet såg så rent och turkost ut, precis som det också såg ut i många sjöar vi körde förbi. 

Efter en natt här började vi köra österut för att komma in i Sverige igen. Vi skulle nämligen dagen därpå vara i Stockholm för att ta båten hem, så vi ville köra så långt som möjligt redan nu. De vackra bergslandskapen tog snabbt slut ju längre österut man kom, men wow vilken resa vi hade! Trots att det blev mycket körande gick det väldigt bra då vi ändå kunde turvisas om att köra och dessutom stanna ofta för att ta korta pauser. Inte bara pauser för att sträcka på benen, utan pauser för att se på allt omkring oss. Ibland hann vi liksom bara köra en minut före vi stannade följande gång. 

Här är ännu en karta på hur vår rutt ungefär såg ut:

Jag har märkt ut mina favoritställen med ett hjärta. Det undre hjärtat är i närheten av Røldal längs väg E134. Ni såg bilder därifrån tidigare i inlägget! Den övre hjärtat är på vägen FV 51 som går längs med Jotunheimen nationalpark. Tips tips om ni vill se garanterat fina platser! 

Nästa gång kanske det blir ett besök till norra Norge, men i och för sig är ju södra Norge minst lika fint eftersom det är här alla höga berg ligger. Vi får se! Har ni Norge-tips får ni gärna dela med er. 🤗