Wien, Österrike
Ett par dagar efter nyår åkte jag och Markus iväg till Österrike för att besöka Wien. Jag har ända sedan högstadiet, då jag gjorde ett skolarbete om Österrike, velat besöka landet så det var roligt att äntligen få göra det. Vi stannade i tre nätter, vilket var lagom länge för att hinna se staden.

Vi bodde precis vid Westbahnhof, så det var väldigt lätt att ta sig till och från hotellet med metron. Trots att det inte ligger inne i stadskärnan så var det ändå väldigt centralt. Wien är en såpass stor stad att man kan bo några kilometer utanför och ändå vara nära en stor shoppinggata, butiker och restauranger. 

Den första kvällen, genast efter att vi hade checkat in på hotellet, gick vi ut för att leta efter ett bra matställe. Vi hittade en restaurang som heter Schrnk, som faktiskt låg väldigt nära hotellet. Det var en så trevlig stämning inne på restaurangen att jag gärna hade stannat där flera timmar. Jag åt en god och matig sallad, medan Markus såklart åt sin första riktiga wienerschnitzel.

Dagen därpå, vilket var vår första hela dag i Wien, började vi med den här magiska utsikten över Wien.

Vi gick alltså upp i Stefansdomen, som är en stor katolsk domkyrka mitt i Wien. Det var närmare 400 trappsteg som bara gick runt runt runt, så ni kan ju tänka er att det var lite utmattande att gå upp. Men, utsikten gjorde det värt det.

Efter det här gick vi mest bara runt i stadskärnan utan någon specifik destination. I samband med det här råkade också mitt objektiv gå sönder. Det var såklart det enda objektivet jag hade med… Hela främre delen av objektivet lossnade och det gick inte att fixa det, men om jag höll i det samtidigt som jag fotade så fungerade det. Lite krångligt och knepigt, jo. (Det är som tur fixat nu och det enda som krävdes var en skruvmejsel för att skruva fast några lösa skruvar. Har ni problem med objektiv så kan ni alltså komma till mig, för det här är nu tredje gången jag har haft upp ett objektiv i tusen delar och lyckats fixa det haha. Mvh PRO.)

Sedan var det dags för det obligatoriska besöket till originala Sacher-caféet. Om Markus ville ha originala wienerschnitzeln, så tyckte jag att Sacher-tårtan var mycket viktigare att testa! Caféet är väldigt, väldigt lyxigt där man blir eskorterad till en plats. Sedan beställer man en dyr tårtbit och en dyr kaffe, njuter av det och inser att det nog var värt priset. Ja, det var gott. Ja, ni ska besöka om ni är i Wien! 

Efter detta hade vi promenerat en hel del så vi tog metron ut till Schönbrunn, som är ett stort slott med en stor gård bakom. Det var en mäktig byggnad och jag antar att gården bakom är väldigt populär sommartid. Skulle nämligen vara perfekt picknick-ställe. 

Vid slottet pågick också de sista dagarna av en julmarknad, så vi gick snabbt förbi den. Jag inser nu efteråt att vi gjorde ganska mycket den här första dagen i Wien. Vi hann liksom se det mesta redan då, men jag antar att vi hade ett högt tempo bara. 

Följande dag åkte vi till Slovakien över dagen – mer om det i följande inlägg. På kvällen när vi var tillbaka i Wien gick vi faktiskt till Madame Tussauds vaxmuseum. Det var lite överpris, men annars roligt (och lite skrämmande) att se hur äkta alla vaxdockor såg ut. 

Den sista dagen gick vi mest bara runt i lite andra delar av staden, fikade på ett österrikiskt café och tog sedan bussen till flygfältet. 

Tips på mat- och kaffeställen
Schrnk – Restaurangen vi åt på första kvällen som hade en meny som passar alla. Sjukt god mat, mysigt ställe och bra service. 
Vapiano – Vi åt faktiskt här två kvällar och vi blev förvånade över hur priserna kan vara hälften billigare i Wien än hemma i Finland, när Österrike annars har ganska samma prisklass på allting. Härefter kommer jag alltid besöka Vapiano utomlands om det är så här billigt!
Café Sacher – Ett måste om du vill äta god och äkta tårta!
Café Anker – Billigt och gott kaffe, bröd, tårtor… Finns på flera ställen i staden.

Kort och gott så var Wien en riktigt, riktigt fin stad att besöka. Vi råkade ju besöka staden precis när den värsta snöstormen var där (samma storm som var i Finland några dagar tidigare), men bortsett från det var det en fin och rätt så lugn stad så här års. 

Har någon av er varit i Wien? Vad tyckte ni om staden? 😊

Kommentarer

0 Replies to “Wien, Österrike”

    • Daniela
    • 9 januari 2019,  21:20
    • Svara
    • Ser riktigt härligt ut, måste nog besöka Wien någon gång! 🙂 Men jag måste nog skippa att gå upp i domkyrkan, inget för min höjdskräck 😀

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *