Kaunas, Litauen
I oktober, då hösten var som finast, besökte jag och Cecilia Kaunas i Litauen. För ett par år sedan besökte vi Gdansk tillsammans och eftersom det var så lyckat ville vi göra en liknande stadsresa igen. Kaunas bjöd på en hel del finheter och det bästa av allt var matupplevelsen. Därför vill jag ge några tips på vad man kan göra om man åker dit. 😊


Orsaken att vi valde att åka till Kaunas är för att det är enkelt att ta sig dit med WizzAirs direktflyg från Åbo. Det tar knappt en timme och det är dessutom billigt. De flyger två gånger i veckan från Åbo, tisdagar och lördagar. Vi åkte en lördag och kom tillbaka en tisdag, dvs. vi hade två hela dagar i Litauen. 


Tips på sevärdheter:
♥ Aleksotas Hill – utsiktsplats över staden + funikularen som går upp dit (kostade bara 0,70€, men trapporna bredvid är inte heller långa så vi åkte bara ena vägen för upplevelsens skull)
♥ Slottet och #KAUNAS-skylten
♥ Kaunas City Museum (kostade 2-3€)
♥ Gamla stan och Vilniaus Gatve (huvudgatan)

Alla de här sevärdheterna låg inom en radie på max 1 km. Kaunas är en väldigt liten stad, eller åtminstone de fina delarna som man vill uppleva är alla på ett litet område. Det räcker gott och väl med en dag för att se det mesta av staden. 


Tips på caféer och restauranger:

1. Holy Donut
Det här hade vi spanat in på förhand efter en liten research på Instagram. Det är verkligen ett ställe man ska gå till om man vill ta fina bilder. Försök att få platsen mot väggen, för där finns en fin neonskylt med texten “Hello Gorgeous!”. Vi lyckades såklart nappa den platsen. Dock är det här en kedja (vilkekt vi upptäckte först senare), men den vi besökte låg på huvudgatan Vilniaus Gatve.

2. Casa della Pasta
Den här restaurangen åt vi på genast då vi kom till Kaunas. De serverar supergod pasta till ett förmånligt pris. Servicen är super och inredningen cool. Något vi märkte senare är att typ alla restauranger har satsat mycket på inredning. De är liksom inte lika sterila som restaurangerna i Finland kan vara. 

3. Restoranas Režisierius
Bästa restaurangen jag någonsin ätit på! Vi trodde först att vi inte skulle komma in eftersom det var fullt, men nej, då blir vi visade till övre våningen där vi nästan fick sitta helt ensamma med levande ljus och mysig inredning. Menyn då? Varje rätt var döpt efter kändisar eller film- och tv-karaktärer. Här fick man beställa en soppa som hette Chandler Bing eller grillad ost som hette Forrest Gump. Det är en tapas-liknande restaurang med stort urval. Jag tog olika grillspett, franskisar och tryffelmajo, medan Cecilia tog sushi och samma franskisar. Ni måste hit!!! (Priset var endast 13€ för min mat + ett glas vin.)

4. Kingwinn
Det här är en cafékedja med våfflor. Man fick välja olika toppings – salt eller sött. Det var sjukt gott, men jag upplevde att servicen var ganska dålig här. 

Om man är ute efter en bra matupplevelse rekommenderar jag verkligen Kaunas! Här finns säkert tiotals andra restauranger som är lika bra som de vi gick till, men redan de här överträffade våra förväntningar. Eller ja, egentligen hade vi väl inga förväntningar, men jag kan definitivt säga att den här resan vinner pris för bästa maten. Jag menar, vem vill inte äta jäkligt god mat till ett väldigt billigt pris?

Sedan måste jag såklart tipsa om hotellet vi bodde på. Det var ganska svårt att på förhand veta vilket område som är bra att bo på i Kaunas, men vi lyckades nog hitta det mest perfekta stället. Vi bodde på Amberton Cozy Hotel mitt i gamla stan. Det låg precis vid gågatan där alla restauranger, caféer och barer fanns och så var det såklart nära till alla sevärdheter.
 
Kaunas kändes förövrigt som en väldigt säker stad, man kände sig liksom aldrig otrygg på gatorna. De flesta pratade bra engelska och alla vi mötte var väldigt vänliga. 

Övriga tips:
♥ Shoppingcentret Akropolis – ligger ett par kilometer från gamla stan, men det är en lång, rak väg dit så det går ganska fort att gå
♥ Bolt – den litauiska (baltiska) versionen av Uber, som fungerar på precis samma vis. Vi beställde taxi två gånger för en sträcka på 3-4 km och det kostade oss endast 3€ per gång. Billigt, smidigt och bra!
♥ Lokalbuss nr. 29G till och från flygfältet. Från flygfältet till Kaunas centrum är det ungefär 15 km och att ta lokalbussen är både billigt (1€) och smidigt!
♥ Dagsresa till Vilnius – beställ bussbiljetter och åk till huvudstaden. Vilnius är såklart mycket större och även mycket finare arkitekturmässigt. Här kommer några bilder från vår dagsresa till Vilnius:

Bussresan från Kaunas till Vilnius tog ungefär 1,5h och var väldigt smidig. Vi hade ungefär fem timmar tid att utforska staden och det var en väldigt passlig längd. Vi gick mest bara runt i staden och besökte även Gediminas Castle Tower, där man fick en fin utsikt över hela staden. Den här dagen hade vi verkligen tur med vädret för solen sken och det var tjugo grader – riktig sommarvärme alltså. Vi hittade även ett lyxigt chokladcafé där man betalade för hur mycket kakorna/chokladen vägde. Så härligt att kunna njuta av kaffet ute i värmen ännu i mitten av oktober.

I Vilnius stötte vi också plötsligt på en massa säkerhetsbilar och livvakter som gick runt ett par personer. Vi gick helt ensamma på en lugn gata, så att plötsligt se allt det där var ganska förvånande. Vi kom ganska snabbt efteråt fram till att vi gått två meter från Litauens president och där stod vi som två fån som inte förstod något. Vi skulle ens ha kunnat ta en bild, men nej. 😅

Vår Litauen-resa bestod med andra ord av en heldag i Kaunas och en heldag i Vilnius. Mer än så behöver man inte om man inte vill upptäcka platser utanför städerna, såklart. Jag kan varmt rekommendera Litauen. Det är fint, billigt, fräscht och här finns många platser värda att se!
 
Tidigare inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked *